IP Santral Kullanma Nedenlerimiz

IP Santral Kullanma Nedenlerimiz

Teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesi ile beraber şirketlerin ve kurumların vazgeçilmez iletişim kaynağı olan telefon santral sistemlerinde de bir çok yenilik söz konusu oldu. İşletmelerin yeni bir  telefon santrali alt yapısı hazırlarken  bazı konulara dikkat etmeleri gerekmektedir.


Yatırım yapılan IP Santral teknolojisinin en son teknolojik gelişmeleri içermesi ve uzun vadede alınan teknolojinin basit güncellemeler ile en son çıkan yazılım teknolojisini kullanabilir olması gerekmektedir. Eski geleneksel analog Santral sistemlerinde bir çok özellik ilave bir donanım ile sisteme eklenirken ip santral sistemlerinde bir çok özellik ve uygulama sistemde gömülü olarak üzerlerinde bulunmaktadır. Teknolojinin çok çabuk eskidiği günümüzde yapılacak her türlü  teknoloji yatırımının  çok önemli olduğunu unutmamalı ve alacağımız sistemlerin gelecekteki iletişim ihtiyaçlarımızıda karşılayabilecek yapıda olmasına özen göstermeliyiz.

 

Bir çok teknolojik cihazın internet alt yapısı üzerinden çalıştığı günümüzde, artık telefon santral sistemlerinin de internet üzerinden çalışması söz konusu haline gelmiştir. IP tabanlı telefon santral sistemlerinin eski geleneksel analog santral sistemlerine göre çok daha fazla özellik ve avantaj sağlıyor olması en büyük tercih sebepleridir.

 

- IP Telefon Santral alt yapısı kullanan bir işletme, network alt yapısını kullanarak santralin voip özelliği sayesinde diğer şubeleri ile ücretsiz telefon görüşmeleri yapabilir ve bir şubeden diğerine gelen telefon çağrılarını yan odaya aktarır gibi aktarabilir. VOİP teknolojisi sayesinde tüm santraller tek bir numara planı içerisine alınır ve tek bir sistem gibi çalışırlar.

 

- IP Santrallerde kullanılmak üzere geliştirilmiş mobil uygulamalar  sayesinde (ios/android) İşletme çalışanları akıllı cep telefonlarına kuracakları mobil abone yazılımı sayesinde mekandan bağımsız olarak, internetin olduğu her yerde ofisin bir dahilisi gibi çalışacak ve diğer dahilileri arayabilecektir. Masa başındaki sabit telefonlara gerek duymadan akıllı cep telefonları, tabletler, diz üstü bilgisayarlar sayesinde, dünyanın her yerinden sanki ofisinizdeymiş gibi telefonlarınızı kullanabilirsiniz. Çağımızın en popüler uygulamalarından biri olan Mobil Gezgin Ögür abone özelliği firma ve kurumlara katma deger katmakta ve özgür bir iletişim sunmaktadır.

 

- alternatif operatörler sayesinde geleneksel analog Telekom hattı yerine, ıp dış hat kullanarak (sip trunk) yapılan telefon görüşmelerinde çok ciddi bir tasarruf elde edilebilir. IP dış hat kullanmanın bir diğer avantajlı tarafı ise mevcut numaranızdan sınırsız sayıda telefon çağrısı alabilmenizdir.

 

ÖNEMLİ : Dikkat edilmesi gereken bir durumda, IP telefon santrallerinde ip dış hat yada voip görüşme yapıldığında ses kalitenizin sorunsuz olması için mevcut internet hızınızın sorunsuz olması gerekmektedir. İnternet hızının yavaşlaması durumunda ses kalitesi düşecek ses te gecikmeler ve patlamalar yaşanacaktır. Ancak günümüzde internet hızının her geçen gün artması sayesinde bu problemler yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlamıştır.

 

- Geleneksel analog telefon sistemlerinde her abone için bir çift telefon kablosu kullanılırken, ıp santrallere özel bir kablolamaya gerek kalmaz mevcut network kablolaması üzerinde ip telefon üzerindeki network çoklayıcı portlar kullanılarak bir network ucu ile hem ıp telefon hemde bilgisayar ethernete bağlanmış olur.

 

- IP Santrallerde kapasite arttırımı ihtiyacınız olduğunda ilave lisanslar alarak çok basit bir şekilde sistem kapasitesini arttırabilirsiniz.
Günümüzde ıp santral alt yapısı kullanmak isteyen bir çok işletme hala analog telefon alt yapısınıda kullanmaya devam etmektedir. Bu nedenle hala bir çok santral üreticisi bu durumu göz ardı etmeyip püre ıp santraller dışında hiybrid yapıda ıp tabanlı santrallerde üretmektedir. Bu santrallerde marka ve modeline göre takılacak ilave donanımlar ile hem ıp, hem analog, hem sayısal abone kullanmak mümkündür. Buda analogdan ıp sisteme geçiş sürecinde çok mantıklı bir durumdur.

 

- IP Telefon Santral Sistemleri web arayüzden bağlanılarak çok kolay bir şekilde programlanırlar. Bu sayede yedeklemeler alınıp gerektiğinde alınan yedek tekrardan yüklenebilir. Sisteme gerektiğinde uzaktan bağlanılarak gerekli ayarlar yapılabilir. İşletmelerin IT deparmanındaki bilgi işlem uzmanları ıp santralleri kolaylıkla yönetebilirler.

 

- IP Santrallerin bir diğer avantajlı özelliği ise uluslararası sip standardında üretilmiş tüm markaların ıp telefonlarını desteklerler.

 

- Görüntülü görüşme özelliği olan ip telefonlar ve diğer yazılım tabanlı telefonlar kendi aralarında görüntülü görüşme  (video konferans) yapabilirler.

 

- Eski geleneksel santrallerde ilave bir kart ile sağlanan  robot operatör sistemi, ip santraller üzerinde entegre olarak bulunmaktadır. Analog sisteme nazaran daha gelişmiş bir yapıda olan bu sesli yanıt sistemleri, artık birden fazla firmaya farklı karşılamalar yapabilir ve senaryo gereği alt menüler oluşturabilmektedirler. Voip yapısını kullanan bir işletme Ankara ofisine gelen bir çağrıyı robot operatör sisteminde yapılacak tuşlamalar ile istanbul’daki yada başka şehirdeki bir şubesine gelen çağrının düşmesini sağlayabilir.

 

- IP santral sistemlerine yüklenecek ilave lisanslar ile yapılan görüşmelerin anlık ses kayıtları alınabilir ve bu ses kayıtları, tarih/saat olarak raporlabilirler.